Lieke en Papoe?


Ik wil iets tastbaar maken

Papoe is een verzamelwoord voor een paard of een koe. Althans, dat was het ooit voor een tweejarig jongetje. Zijn moeder dacht:’Jammer dat hij straks gewoon paard en koe gaat zeggen.’ Wat kon zij anders doen, dan deze mooie leuke klanken een bestemming geven.

Atelier Papoe, opgericht in 2013, is ontstaan door mijn passies en talenten de vrije loop te laten en eens te kijken waar dat me zou brengen. Acht jaar lang is het nu aan het stromen, meander ik, soms snel, soms langzaam. Ik heb mij verder ontplooit in beeld (textiele werken), en in woord.

Ik wil creëren, iets tastbaar maken, Ik vind het heel bijzonder als ik iemands emotie weet te vertalen en als ik anderen op weg kan helpen in hun eigen verhalen. Atelier Papoe is onderdeel van mijn verhaal. Een reis vol ontmoetingen.

Voor mij is alles een leerschool

Voor mij is alles een leerschool. Elke ervaring, alles dat je leest, ziet, proeft en hoort vormt je en kan ineens meer worden. Dit staat niet op een officieel papiertje, dit is niet af of onaf. Het is voeding voor wat komen gaat. Mijn opdrachtgevers zijn mijn grootste uitdagers. Formele opleidingen en trainingen zijn voor mij complementair aan dit leerproces. In 2021 heb ik de opleiding tot schrijfdocent creatief schrijven met succes afgerond bij Dactylus. In 2023 heb ik een bijzondere en intensieve training rouwzorg gevolgd bij de academie van Landelijk Steunpunt Verlies (LSV). Er zijn zoveel manieren om te rouwen, misschien wel zoveel als er mensen zijn, maar iedereen heeft en krijgt te maken met rouw.
Als schrijfdocent merk ik dat cursisten in het schrijfproces tegen persoonlijke blokkades aan kunnen lopen of gegrepen kunnen worden door emoties van eigen herinneringen. Je pen is een krachtig middel om ook met jezelf in dialoog te gaan, diepere lagen aan te raken, waar je hoofd je bewust of onbewust bij weg wil houden. Naast creatief schrijven in de vorm van poëzie en verhalen, richt ik mij als coach ook steeds meer op reflectief en intuïtief schrijven. Schrijven als middel. Momenteel volg ik een coachopleiding om hier nog beter invulling aan te kunnen geven. 

Ik luister, vraag, luister en vraag

Ik luister, vraag, luister en vraag. Ik analyseer, verbeeld, verwoord en spiegel. Ik zoek de verbinding met anderen, de wereld en als basis, met mezelf. Daar kan ik mijzelf soms in verliezen. Ik ben dan ook geen wondervrouw, maar kom samen met jou graag tot mooie dingen. 

Neem voor exposities, gedichtenwandelingen, cursussen en workshops een kijkje in de agenda.  

Lieke van Rooijen, Atelier papoe